Trots zijn wij

February 24, 2023

De LocHal (afkorting voor Locomotiefhal) is een voormalige werkplaats in de Spoorzone van Tilburg. Deze werd omgebouwd tot een centrum voor kunst, cultuur en ontmoetingen en is de hoofdvestiging van de Bibliotheek Midden Brabant.

Tijdens het engineeringstraject werd nauw samengewerkt met Pien den Hollander, KunstLoc en Bibliotheek Midden Brabant. Ook was er een belangrijke samenwerking met Brandweer Midden Brabant voor het ontwikkelen van een noodprotocol bij calamiteiten in verband met het ontgrendelen van de deur. Deze weegt maar liefst 1,5 ton en heeft een afmeting heeft van 4x4 meter.

Zoals bij vele maatwerkprojecten zijn wij bij dit project mooie uitdagingen tegengekomen. Onze Lead Engineer Patrick Leenaars licht ze toe:

“De grote uitdaging voor de engineers was het ontwerpen en ontwikkelen van een compact aandrijfmechanisme dat zowel een hef-  als draaifunctie vervult in één beweging.”

“Ook het feit dat het een buitendeur betreft die door windbelasting beïnvloed wordt, was een uitdaging. Om dit veilig te stellen moet de deur vergrendeld worden.”

“De, op het eerste gezicht, simpele functies die de deur moet kunnen vervullen moeten altijd foutloos uitgevoerd kunnen worden. De aansturing van de machine moet zó eenvoudig zijn dat ook niet-technisch personeel de deur kan openen. Ook dat is goed gelukt!”

Het engineeringsteam van Kieu Engineering was aanwezig op 7 februari 2023 bij de officiële opening. Hier werd benadrukt dat Tilburg trots is op het tweede draaiende kunstwerk in de Gemeente Tilburg.

Gemeente Tilburg is eigenaar van het kunstwerk dat wordt opgenomen in de gemeentelijke kunstcollectie.

Ook op zoek naar grenzeloze engineeringscapaciteit?
Neem contact met ons op om te bespreken wat wij voor je kunnen betekenen.
Start nu