Kieu, Van bootvluchteling tot RedDot Award

February 21, 2019

Hien Kieu heeft zijn jas nog niet uitgedaan en zijn werk ligt al op tafel: een grote map met schetsen en ontwerpen. Enthousiast bladert hij door de map en laat zien wat er allemaal gebeurt bij zijn bedrijf Kieu Engineering: “Ik haal veel plezier uit het bedenken van oplossingen die anderen niet zien.”

“Eigenlijk is mijn leven mooier dan een roman. Ik heb van alles meegemaakt en zou met niemand willen ruilen.” – Hien Kieu

Een machine om versleten traptreden op te schuren, een karretje om onderhoud aan achtbanen makkelijker te maken en een manier om treinstellen van de rails te halen. Het zijn slechts een paar voorbeelden uit de map van Kieu. In 2018 werd een mede door Kieu ontwikkelde bulkgrijper beloond met een “Red Dot Design Award“. “Dit was de eerste keer dat we zoiets maakten, zo’n prijs is leuk. Maar dat is niet waar het voor mij om draait. Of ik er trots op ben? Ik doe gewoon mijn werk, daar haal ik heel veel plezier uit. Dat vind ik belangrijker.”

Kieu vluchtte als jonge jongen tijdens de Vietnam-oorlog uit zijn geboorteland. In een motorbootje vertrok hij met zo’n 65 anderen op zoek naar een beter leven. Na een tocht van acht dagen werd het inmiddels lekke bootje opgepikt door een Nederlands schip in de Chinese Zee, vervolgens kwam hij via Singapore in Nederland terecht. Kieu wil het hier niet te veel over hebben, hij is blij met het leven dat hij nu leidt. “Ik heb een mooi leven. Ik heb ellende gehad en het overleefd. Het gaat om plezier hebben en doen waar je blij van wordt.”

Relativeren

De kunst om te relativeren is belangrijk benadrukt hij: “Stel je haalt een 2 voor een toets op school, dat wil je niet nog een keer meemaken. Soms krijg je een 2 voor het leven, dat is een les waar je iets van leert. Ik ben blij voor alle lessen die ik in mijn leven heb gekregen.” Kieu valt even stil en begint dan te lachen: “Eigenlijk is mijn leven mooier dan een roman. Ik heb van alles meegemaakt en zou met niemand willen ruilen.”

Dan pakt hij zijn map er weer bij en bladert verder. “Kijk dit vind ik een mooie machine”, hij wijst op een tekening van een soort robotarm die toiletonderdelen in een trein plaatst. “De machine moet in kleine ruimtes zware onderdelen op de juiste plek zetten, werknemers mogen niet te zwaar tillen, dat is niet goed voor hun rug. Daar moet je ook rekening mee houden.”

Hoe groter en ingewikkelder het probleem is, hoe groter ook de glimlach van Kieu. “Als eerste een oplossing voor een moeilijk probleem vinden en dan vervolgens weer verder met het volgende vraagstuk, zo werk ik het liefst. Het magische van techniek is dat je het zo ingewikkeld kunt maken als je wilt, maar vaak vind je de oplossing in iets heel simpels.”

“Techneuten zijn vaak romantischer dan je denkt.” – Hien Kieu

Hoe is dat als hij over straat loopt, ziet hij dan voortdurend dingen die hij anders zou doen? “Het boeit me om naar andere ontwerpen te kijken, als je geïnteresseerd bent kun je daar van leren”, hij wijst naar de lamp voor hem op tafel en noemt de wijze waarop de lampjes zijn vastgemaakt, de ronde vormen, de manier waarop het licht op de tafel valt. Het zijn details zegt hij. “Ik heb veel respect en waardering voor de creaties van anderen. Ze stoppen er intellectuele denkkracht in, dat is puur, daar moet je van afblijven.” Hij gaat verder met het ‘ontleden’ van de lamp, het is een compositie volgens hem. “Als je daar niet van kunt genieten dan mis je echt iets van de wereld. Techneuten zijn vaak romantischer dan je denkt.”

Het creatieve proces vindt Kieu te mooi om te laten liggen, waar hij personeel ziet worstelen springt hij even bij, ‘een voorzetje geven’ noemt hij dat. Steeds meer medewerkers hebben zich dezelfde denk- en werkwijze eigen gemaakt. Met zo’n 100 man personeel zou hij zich eigenlijk meer moeten concentreren op het leiden van het bedrijf geeft hij toe. “Maar het bedenken is veel te leuk. Samen met een klant een concept ontwikkelen is het mooiste dat er is. Ik geniet ervan als zij enthousiast worden van de oplossingen die we bedenken.”

Vietnam

Volgens hem komt dat omdat hij het simpel weet te houden, met minimalistische tekeningen legt hij aan klanten zijn ideeën uit. Maar het is ook belangrijk dat de opdrachtgever hetgeen wij bedenken ook zelf kan uitwerken en bouwen. De ingenieurs in Nederland werken het concept globaal uit. “Welke cilinder moet waar? Welke onderdelen hebben we nodig? Hoe zwaar wordt het? Wat gaat het kosten? Als de klant akkoord is, werken we het gedetailleerd uit en wordt alles nagerekend”, vertelt Kieu. De productietekeningen worden in Vietnam gemaakt, waar zo’n 70 man voor Kieu Engineering werkt. Volgens Kieu tekenen ze daar net zo goed als in Nederland, zelfs met simpele schetsen weten zij volledig juiste productietekeningen te maken. “Het scheelt een hoop tijd en zorgt ervoor dat onze ingenieurs in Nederland aan uitdagendere taken kunnen werken. Want welke ingenieur wil nu alleen maar tekeningen maken? Ze willen iets bedenken en problemen oplossen.” Vervolgens werken ze dit in Nederland uit tot een prototype. “Zo wordt het meer dan een idee, van iets dat je op papier tekent naar werkende machines die bedrijven kunnen gebruiken.”

Ook op zoek naar grenzeloze engineeringscapaciteit?
Neem contact met ons op om te bespreken wat wij voor je kunnen betekenen.
Start nu